«Λουκέτο» και βαριά πρόστιμα έως και 1,5 εκατ. ευρώ για όσους νοθεύουν καύσιμα προβλέπει απόφαση που υπέγραψε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Τα πρόστιμα για νοθεία κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης και φθάνουν κατ' ανώτατο όριο στις 685.000 ευρώ για τα πρατήρια, διπλάσιο για τις εταιρίες εμπορίας και τριπλάσιο για τα διυλιστήρια, με ανώτατο όριο πάντα το 1,5 εκατ. ευρώ.
Με την υπουργική απόφαση που αφορά στις «Κατηγορίες παραβάσεων του νόμου 3054/2002 (ΦΕΚ 230Α’) - Όρια προστίμου ανά κατηγορία και άλλα σχετικά ζητήματα - Σφράγιση εγκαταστάσεων», ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του καταναλωτή σε περιπτώσεις νοθείας στη διακίνηση και διάθεση καυσίμων.
Συγκεκριμένα, ρυθμίζονται:
1. τα ζητήματα κατηγοριοποίησης παραβάσεων και κυρώσεων,
2. η διαδικασία και ο τρόπος προσωρινής σφράγισης των εγκαταστάσεων, καθώς και
3. τα θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία που ακολουθείται μετά τη σφράγιση των εγκαταστάσεων.
Στην απόφαση προσδιορίζονται ανά κατηγορία τα όρια των προστίμων, που κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως και 1.500.000 ευρώ, ενώ περιγράφονται οι διαδικασίες με τις οποίες αντιμετωπίζονται αυστηρά όλες οι περιπτώσεις κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς στον τομέα της διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων, με την παροχή ακόμη και της δυνατότητας σφράγισης.
Ειδικότερα, όσον αφορά στα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη τήρηση του τύπου και της ποιότητας των καυσίμων, προβλέπονται τα ακόλουθα:
- Το πρόστιμο επιβάλλεται βάσει του ποσοστού επί τοις εκατό της ανάμειξης του καυσίμου με άλλο καύσιμο, ουσία, διαλύτη κλπ.
- Yπάρχει αναλογικότητα των προστίμων βάσει της κατηγορίας της επιχείρησης (εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών, πρατήριο υγρών καυσίμων κλπ).
- Τα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη κανονικά καύσιμα, με ποσοστά ανάμειξης που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι οφείλονται σε επιμόλυνση, είναι οριακά. Κλιμακώνονται όμως αναλογικά, για τις ενδιάμεσες τιμές νοθείας.
- Για περιπτώσεις ανάμειξης με προϊόντα παράνομης διακίνησης, τα πρόστιμα είναι αυξημένα.
Παράλληλα, εξειδικεύονται οι διαδικασίες μετά τη σφράγιση των εγκαταστάσεων, στην οποία προβαίνουν τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου (ΚΕΔΑΚ) με αιτιολογημένη απόφασή τους που λαμβάνεται επί τόπου.
Επιπλέον, αναφέρονται αναλυτικά οι διαδικασίες που αφορούν στην απομάκρυνση των αποθηκευμένων προϊόντων από την εγκατάσταση που σφραγίζεται, στην υποχρέωση μη διάθεσης των προϊόντων που βρίσκονται εντός της σφραγισμένης εγκατάστασης προς κατανάλωση, στη συνδρομή της Αστυνομικής και άλλων αρμοδίων Αρχών κλπ.
Η δυνατότητα προσωρινής σφράγισης, με απόφαση του ΥΠΕΚΑ, των εγκαταστάσεων στις οποίες διαπιστώνονται παραβάσεις καθ’ υποτροπή, που αφορούν στον τύπο και στην ποιότητα των διακινούμενων προϊόντων, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα περιορίσει σημαντικά το ενδεχόμενο διοχέτευσης στην αγορά μη κανονικών προϊόντων, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή και για το περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου